logo

Inkoop de bruggenbouwer naar de leveranciersmarkt

Interne proceskosten

Interne proceskosten kunnen substantieel verlaagd worden. Het administreren en opvolgen van orders of het goedkeuren en betalen van de facturen zijn kosten die veelal gedreven worden door inefficiente systemen of door fouten in het proces. 80% van dit soort handelingen wordt vaak gedaan bij 20% van de leveranciers, veelal voorkomend bij laagwaardige bestellingen. 

U bevindt zich hier > Inkoopkracht > Interne proceskosten
Interne proceskosten

Optimalisatie ligt op het gebied van website ordering, on-line goedkeuringsprocessen of betalingen eventueel ondersteund door creditcard technologie (P-card). Een vergaande vorm is het implementeren van een e-procurement systeem. Ook dit draagt bij tot een verbeterde inkoopkracht omdat deze systemen ingericht worden op naleving van gemaakte afspraken bijv. van leveranciers- of productkeuze. Afwijkingen hierop worden zichtbaar en vereisen een extra autorisatie.

Verder kan, na een analyse van het administratieve proces, een optimalisatievoorstel gemaakt worden voor de volgorde en doorlooptijd van informatiedragers. Andere proceskosten die ontstaan zijn kosten als gevolg van oa. kwaliteitsproblemen, foutbestellingen, foutfacturen of te veel inspectietijd aan geleverde goederen. Deze kosten zijn vaak verborgen en hebben rework of verstoringen in de (productie)voortgang tot gevolg. MPE kan u inzicht geven in de hoogte van de interne proceskosten en de bijbehorende aanpak om deze te verlagen.