logo

Inkoop de bruggenbouwer naar de leveranciersmarkt

Uitgaande geldstromen

Iedereen die een factuur stuurt wordt beschouwd als leverancier. Inkoop krijgt vaak de meeste aandacht in segmenten die direct te maken hebben met de kernactiviteit van een organisatie en daarmee met de externe klant. Echter, er zijn meer uitgaande geldstromen waar het aanwenden van de inkoopkracht mogelijk is. Vaak zijn ook minder voor de handliggende inkoopsegmenten onderhandelbaar en verdienen inkoopaandacht.  

U bevindt zich hier > Inkoopkracht > Uitgaande geldstromen
Uitgaande geldstromen

Denk hierbij aan bijvoorbeeld verzekeringen, licenties, inhuur van personeel, energiekosten, telecommunicatiekosten, transportkosten, lease auto's en zakenreizen. Ieder segment heeft zijn eigen karakteristiek en verdient een eigen aanpak om de inkoopkracht maximaal aan te wenden. Vaak wordt 80% van de uitgaande geldstromen bij 20% van de leveranciers uitgegeven en is, bij gebrek aan tijdige inkoopbetrokkenheid, een te groot leveranciersbestand ontstaan waardoor de inkoopomzet versplinterd wordt uitgegeven. Hierdoor wordt geen optimaal gebruik gemaakt van schaalvergrotingsvoordelen.  

MPE kan een korte analyse van de uitgaande geldstromen en het leveranciersbestand voor u maken. Op basis hiervan kunnen besparingspotentiëlen worden bepaald en een actieplan worden opgesteld om de besparingen daadwerkelijk te realiseren.